Birlikte Rahmet, Ayrılıkta Azap Vardır…


Birlikte Rahmet, Ayrılıkta Azap Vardır…
Sizlere bugün  birlik ve beraberliğin önemini vurgulayarak başlamak istiyorum. Dün Eğirdir Hızırbey Camii önünden geçerken yakaladığım bu fotoğraftan sonra bu köşe yazısını yazmaya karar verdim. Fotoğrafta bulunanların aslında birbirleriyle hiç ilgi ve alakası yok. Hızırbey Camii önünden geçerken Sönmez Restaurant Sahibi Cemil UÇAR camiden çıkıyordu, Abdullah DÜRÜS ise abdest almış camiye girecekti, tam o sırada Mehmet BASKAN  (Deli Memet) oradan geçiyordu, işte o anda üçünü bir araya getirip bu fotoğrafı çektim ve bu güzel olduğunu tahmin ettiğim köşe yazısı oluştu. Başlığını da Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır, diye koydum.
Gerçekten bir toplumun, kalkınması, güçlü olması, lider durumuna gelebilmesinin temelinde; o toplumun insanlarının, sivil toplum kuruluşları, siyasilerinin, en önemlisi halkının birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesinde yatmaktadır. Birlikteliğin sağlanmasında en önemli faktör ise, karşılıklı saygı ve sevgi temeline dayanan bir ilkeye sahip olunmasıdır. Birlik ve beraberlik dediğimizde toplumun tüm kesiminin aynı şeyi düşünüp, aynı hareketleri yapması değildir. Temelinde saygı ve sevgi bulunan bir örgütlenme ve bir kitle; beraberliği sağlamış ve sonuçta güçlü olması demektir.

Toplumu birleştiren ve sımsıkı birlikte tutan harçlardan bir tanesi dindir. Yüce Allah da parçalanıp bölünmemeyi emretmemektedir. Ülkemizin dini inanç olara %98 Müslüman’dır, Hz. Peygamberimiz (a.s.v); “Mü’minler Kardeştir” demiştir. Hepimiz bu vatanın çocukları olarak kardeşlik şuuru ile hareket ederek, birlik ve beraberlik içerisinde yaşamalıyız. Yani en kolay olanı seçmememiz gerekirken maalesef zor olan kısmını seçiyoruz,

Birlik ve beraberliğin, güzelliğini ve bizlere neler kazdırabileceğini, en güzel örneğini Çanakkale Savaşında, Kurtuluş Savaşı’nda, Kıbrıs Savaşı’nda görüyoruz. Türk’ü, Kürd’ü, Laz’ı, Çerkez’i, Boşnak’ı, Arap’ı ve Acem’i ile diğer milletlerden oluşan Müslümanların tek vücut olması ile destanlar meydana getirilmiştir. Birlik ve beraberlik ruhu içerisinde hareket eden, çalışan milletler ilimde, fende, siyasette, kültürde dünyada söz sahibi olur. Bizler de bundan önce dedelerimiz gibi, birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek, koymuş olduğumuz hedeflerimize sekteye uğramdan varmalıyız. İhtilaf ve ayrılıklardan hiçbir başarı ve mutluluk gelmeyeceğini, bunların kişiye, topluma ve milletimize getireceği zararların çok büyük olduğunu bilmeliyiz.  

Farklı inançlara mensup, ayrı bölgelerde yaşayan, değişik etnik kökenlerden gelmiş ve farklı siyasi görüşlerdeki insanların; aynı vatanda birlik ve beraberlik içerisinde yaşamalarının zarureti ve faydaları vardır. Her türlü farklılığın hoşgörü ile karşılanması, saygı ve hoşgörüyü getireceği; buna karşılık tahammülsüzlük ve ayrımcılığın da; karşı tepki ayrımcılığı beraberinde getireceği unutulmamalıdır.  Birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeyen, karşılıklı sevgi, saygı ve dayanışma içerisinde olmayan toplumların hiçbir zaman huzurlu ve mutlu olmadıkları bir gerçektir. Bu nedenle milli birlik ve beraberlik, tüm milletimiz tarafından özenle korunması gereken bir ilkedir. Milletimizin milli birlik içerisinde hareket ettiği zaman aşamayacağı hiçbir zorluk olmadığını bilmeliyiz.

Kendimiz için istediğimizi başkaları için de istediğimiz zaman, birlik ve beraberlik yolunda güçlü bir adım atmış olacağız. İnsanların çıkarları için, birbirlerini kötülemeleri, dünya menfaati için ayrılığa düşmeleri hoş olmadığı gibi; bu hareket, Müslüman’ın vasıflarından değildir.

Bu gün bazı ülkelere baktığımızda, inançları ayrı, ırkları ayrı, kültürleri ayrı, yaşantıları ayrı milyonlarca insanlar topluluğu, bir araya gelmiş devlet kurmuşlar. Ama birlik ve beraberlik içerisinde yaşayarak dünyayı yönetiyorlar. Biz bir milletiz, biz onlar gibi insanlar topluluğu değiliz, neden onlar gibi tek vücut değiliz, işte bunu sorunun cevabı; saygı, sevgi, hoşgörü. Bu 3 temel unsuru kabullendiğimizde birlik ve beraberliği sağlam temeller üzerine kurmuş olacağız.

Yazımı, Peygamberimiz Hz. Muhammed (a.s.v.)’ in bir Hadis-i Şerifi ile bitirmek istiyorum. “Birlikte Rahmet, Ayrılıkta Azap Vardır”  bu yüzden ayrılık yerine birlik ve beraberlik diyorum.


Kemal ERBEN
Eğirdir Hür Haber Gazetesi ve
Eğirdir Gölsesi.com EDİTÖRÜ





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurtlar Vadisinin Hamide Ana’sı Eğirdir’de…

Kim Bu Arif Hoca?...

Hakim, Savcı ve Komutana Duygusal ve Güzel Veda...