Eğirdir’de Peygambere Sevgi Sınavı




Anadolu Gençlik Derneğinin organize ettiği ‘Peygambere Sevgi Sınavı’ geçtiğimiz Pazar günü saat 13.00’de Eğirdir Anadolu İmam Hatip Lisesinde gerçekleşti.
Eğirdir Anadolu Gençlik Derneği  ‘Kutlu Doğum Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde liseli öğrenciler arasında ‘Peygambere Sevgi Sınavı’ düzenledi. Sınava Isparta genelinde 2000 kişi, Eğirdir’de altı liseden toplam 142 öğrenci müracaat etti.
Bu sınavdaki amaç Kutlu Doğum Haftasında Peygamberimizin hayatına dair bir kitap okutarak, Peygamber Efendimizin hayatını anlamak ve onu sevmek, diyen Anadolu Gençlik Derneği yetkilileri, bu sınavda dereceye giren öğrencilere Eğirdir’de 25 Mayıs’ta Yeni Mahalle Kervansaray Düğün Salonunda gerçekleşecek ‘Peygambere Sevgi Gecesi’nde ödüllerinin verileceğini kaydettiler.
Sınav sonrası görüşlerini aldığımız öğrencilerden Rabia İNCE; ‘İmam Hatip Lisesi öğrencisiyim, sınav kolaydı, bu sınavla Peygamber efendimize olan sevgimizi ve onun hayatını anlama fırsatı bulduk, bu sınavı düzenleyen Anadolu Gençlik Derneğine teşekkür ediyorum’ dedi.
Sınavda dikkat çeken ve duygulandıran sorulardan bazıları şöyle;
9. Soru : Hevazin’den alınan ganimet taksim olunurken, esirler arasından bir kadın, ‘Ben Muhammed’in sütkardeşiyim, beni O’na götürün.’ Dedi. Hz. Peygamber onu görünce, tanıdı. Bu, sütkardeşi Şeyma idi. Onunla geçirdiği çocukluk günlerini hatırladı ve gözlerinden yaşlarını tutamadı. Hırkasını yere serdi. Şeyma’yı onun üstüne oturttu. Ona ağırlama ve ikramda bulundu. Onu serbest bıraktı ve ona bir köle, bir cariye, iki deve, bir miktar koyun vererek ailesinin yanına gönderdi. Yukarıdaki olay peygamberimizin hangi özelliğini ön plana çıkarır?
A- VEFA B_Sabır C-Cesaret D- Hoşgörü
Soru 37 – Mescid-i Şerif’in bir tarafına, evsiz fakirlerin barınması için bir gölgelik yapıldı. Kimsesiz garipler burada yatar kalkardı. Bunlar daima Hz. Peygamberin yanında bulunduklarından Kur’an ve hadis dinler, öğrenirlerdi. Burası adeta bir ilim yuvası idi. Ashabın zenginleri bunları gözetir ve yardım ederlerdi. Bu ilim yuvasında kalanlara aşağıdaki isimlerden hangisi verilmiştir.?
A-    Ashab-ı Kehf B- Ashab-ı Uhdud
B-    C-Ashab-ı Suffa D-Mucahir

SORU 58- Peygamber efendimiz 12 yaşındayken amcası Ebu Talib ile beraber Şam’a giden bir kervana katılmış, Şam’dan önce mola verdikleri Bursa kasabasında, Bahira isimli bir papazla karşılaşmışlar. Peygamber Efendimizdeki olağan üstü durumları sezen Bahira, O’na bir takım sorular sorarak bir şeyden emin olmak ister. Bahira’nın bu soruları sormasının amacı nedir?
A-    Peygamberimizin çok zeki olup olmadığını öğrenmek ister.
B-    Peygamberimizin çok zeki olduğunu anlayıp ona bir şeyler öğretmek ister.
C-    Peygamberimizin beklenen son peygamber olup olmadığını öğrenmek ister.
D-    Peygamberimizin son peygamber olduğunu anlayıp peygamberimizden bir şeyler öğrenmek ister.

SORU 74- (I) Allah’a şirk koşmamak. (II) Hırsızlık yapmamak. (III) Zina etmemek. (IV) Çocukları öldürmemek. (V) Yalan ve iftiradan sakınmak. (VI) Peygambere karşı gelmemek. Medineli yeni Müslümanların, yukarıdaki davranışları yapmayacaklarına dair Peygamberimize söz verip, biat ettikleri olay aşağıdakilerden hangisidir?
A-1. Akabe biatı B- 2. Akabe Biatı
C- Rıdvan Biatı D-Medine sözleşmesi

SORU 93- Aşağıdaki ülkelerden hangisine Hz. Muhammed (sav) elçi göndermemiştir?
A-    Çin B- Bizans
 C-İran D- Mısır

SORU 96- Hangi Savaşta Yahudiler, Hz. Muhammed’i zehirlemeğe çalıştılar?
A-    Hayberin Fethi B- Uhud  Savaşı
B-    Hendek Savaşı D – Tebük Savaşı

SORU 98- Müslümanların, Hicretin 8. Yılında 100 bin Bizans askerine karşı 3 bin kişilik bir orduyla, yaptıkları savaş aşağıdakilerden hangisidir.?
A-    Tebük Savaşı B – Mute Savaşı
C – Hayber savaşı D- Huneyn Savaşı

SORU 100- hz. Muhammed (sav), Mute savaşına orduyu gönderirken üç komutan tayin etmiş ve sırayla kimin komutayı ele alacağını da söylemiştir. Aşağıdaki şıkların hangisinde bu üç komutanın ismi doğru bir şekilde verilmiştir?
A-    Sa’d b. Muaz – Muaz b. Cebel – Abdurrahman b. Avf
B-    Abdivedoğlu – Ebu Süfyan – Ebu Bekir
C-    Ebu Bekir – Muaz b. Cebel – Abdurrahman b. Avf
D-    Zeyd – Cafer-i Tayyar – Abdullah İn-i Revaha


Haber - Foto : Kemal ERBEN












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurtlar Vadisinin Hamide Ana’sı Eğirdir’de…

Kim Bu Arif Hoca?...

Hakim, Savcı ve Komutana Duygusal ve Güzel Veda...