Elma Mutfağı Yarışması Başlıyor


Eğirdir Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Elma Mutfağı Yarışması Düzenliyor.

Isparta olarak ülkemizin elma üretiminin 650.000 ton ile yaklaşık %22 ni karşılamakta olan ilimizde üretilen elma çeşitleri ihraç edilmekle beraber büyük bölümü herhangi bir türevi üretilmeden daldan toplandığı şekliyle ülke içinde tüketilmektedir.

Ülkemizde her dört elmadan birinin üretildiği ilimizde ne yazık ki elmadan üretilen ve soframızda çeşitlilik yaratabilecek ürünler bulunmamaktadır.

Elma rekoltesi ile övündüğümüz ilimize gelen bir turiste sunabileceğimiz, kahvaltıda verilebilecek ne bir elma reçelimiz, ne bir elmalı çörek var. Oysa çeşitli ülke mutfaklarına baktığımızda elmanın tatlısına, ekşisine, ana yemeğine, şurubuna, kurusuna kadar çeşitli ürünlere rastlamaktayız.

Yarışmayı düzenlemekteki amacımız elmadan yapılacak çeşitli yiyecek ve içecekleri ortaya çıkarmak ve elmayı yeni lezzetler ve yaratıcı sunumlar ile mutfağımıza ana öğe olarak yerleştirmektir.
Sonuçta da bir elma menüsü oluşturarak bu menüyü ilimiz il ve ilçelerinde restoranlarımız için bir seçenek olarak sunmaktır.

Bu sayede girişimcilere yeni bir yatırım alanı yaratılabilecek ve elmadan şu ana kadar yaratılamamış olan katma değer ekonomiye kazandırılacak , elma türevi ürünler daha kola ihraç edilebilecektir.

Yarışma halka açık olup, Üniversitemiz Turizm ve Otel İşletmeciliği ile Aşçılık Programları öğrencilerinin katılımları beklenmektedir.

Elma mutfağı yarışmamız için başvurular 02 mayıs 2012 tarihine kadar  web sayfamızdaki


bağlantıdan başvuru formu nu doldurarak aşağıdaki adreslere bizzat, e-mail ve fax ile yapılabilecektir. Yarışma kriterleri aynı sayfada yayınlanmış bulunmaktadır.

Yarışmada görev alacak jüride ülkemizin tanınmış beş yıldızlı otellerinin aşçı başları görev alacaktır.

Son başvuru tarihi:    02 Mayıs 2012
Başvuru Yerleri:        Eğirdir MYO (İlgili Öğr. Görv. Hüseyin DUMAN) huseyinduman@sdu.edu.tr
Isparta MYO (İlgili Öğr. Görv. Gürkan KALKAN) gurkankalkan@sdu.edu.tr
Yalvaç MYO (İlgili Öğr. Görv. Hatice SARI GÖK) haticegok@sdu.edu.tr
Yarışma Tarihi:         04 Mayıs 2012 Saat 15.00
Yarışma Yeri:                        S.D.Ü. Mavigöl Araştırma Uygulama Oteli, Eğirdir/Isparta   

İletişim Bilgileri:        Eğirdir Meslek Yüksekokulu Tel:  0 246 3116661
                                                                                   Fax: 0 246 3116394
Öğr. Gör. Hüseyin DUMAN
huseyindumann@gmail.com  Gsm: 0535 2438510

Yarışma fikrini öneren Eğirdir Meslek Yüksekokulu Md.Yrd. Okt. Çetin MEYDAN’ a,  Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Öğretim elemanlarına ve sayın jüri üyelerine katkılarından dolayı şimdiden teşekkürlerimi iletirim.

Doç. Dr. Nazmi AVCI
S.D.Ü.Eğirdir Meslek Yüksekokulu Müdürü


SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
EĞİRDİR MESLEK YÜKSEK OKULU
OTEL LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
ELMA MUTFAĞI YARIŞMASI

Yeni lezzetler ve yaratıcı sunumlar oluşturmak amacıyla, Süleyman Demirel Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulları, Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü öğrencilerinin ve yöre insanımızın katılımları ile gerçekleştirilecek olan “Elma Mutfağı Yarışması” düzenlenmiştir.

Yarışma Bilgileri

Son başvuru tarihi:   02 Mayıs 2012
Başvuru Yerleri:                Eğirdir MYO (İlgili Öğr. Görv. Hüseyin DUMAN) huseyinduman@sdu.edu.tr
Isparta MYO (İlgili Öğr. Görv. Gürkan KALKAN) gurkankalkan@sdu.edu.tr
Yalvaç MYO (İlgili Öğr. Görv. Hatice SARI GÖK) haticegok@sdu.edu.tr
Yarışma Tarihi:    04 Mayıs 2012 Saat 15.00
Yarışma Yeri:       S.D.Ü. Mavigöl Araştırma Uygulama Oteli, Eğirdir/Isparta

İletişim Bilgileri:  Eğirdir Meslek Yüksekokulu            Tel:  0 246 3116661
                                                                                                                                                                                     Fax: 0 246 3116394
Öğr. Gör. Hüseyin DUMAN
huseyindumann@gmail.com  Gsm: 0535 2438510
Yarışma Detaylı Bilgi ve Başvuru Formu:

YARIŞMA KURALLARI

KATILIM
·         Yarışmacılar, amatör olarak kendi isimleriyle bir veya birkaç çeşit Elma ürünü ile katılabilirler.
·         Katılımcıların, ekte yer alan Yarışma başvuru formunu eksiksiz olarak doldurmaları gerekmektedir. Başvuru formunda, hazırlanacak ürünün ismi, kullanılan malzeme miktarları, tarifi gibi bilgiler açık ve anlaşılır biçimde yer almalıdır.
·         Yarışmacıların, yarışmaya sunacakları her ürün için ayrı bir form doldurmaları gerekmektedir.
·         Yarışmacılar ortaklaşa hazırlayacakları (En fazla 2 kişi) elma ürünü ile yarışmaya katılabilirler.
·         Yarışmacıların, hazırladıkları ürünlere ilişkin bilgileri (İçerik, tarif, malzeme vb. bilgileri) başvuru formuna yazarak en geç 2 Mayıs 2012 Saat 14.00’e kadar yukarıda adı geçen ilgili öğretim görevlilerine teslim etmeleri gerekmektedir.

KATEGORİLER
·         Yarışma, Elma Mutfağı adı altında düzenlenmiştir. Elma ile yapılan yiyecekler, soslar, börekler,  çörekler, pastalar ve tatlılar vb. kategorilerinde olabilir.
·         Yarışmacılar kendilerine özgün elma ürünleri ile yarışmaya katılabilirler.
·         Ürünler aşağıda özetlenen Yarışma Kurallarına uygun olarak hazırlanacaktır.

AMATÖR DÜRÜSTLÜK
·         Katılımcıların çalışmalarını yardımsız olarak gerçekleştirdiği ve yarışmanın etik kurallar ve adil rekabet ruhu içinde tamamlandığı konusunda jüriye güven vermeleri esastır.

MUTFAK ve MUTFAK EKİPMANLARI
·         Yarışmacılar, ürünlerini kendi mutfaklarında hazırlayıp getireceklerdir. Uygulama salonundaki mutfaklarda, taşınabilir küçük ekipman mevcut değildir. Yarışmacıların ihtiyaç duyacakları taşınabilir ekipman ve yardımcı araçlarını kendilerinin getirmesi gerekmektedir. Yarışma süresince kullanacak tüm ekipman ve malzemeleri, belirtilen zamanda mutfakta bulundurmaları gerekmektedir.

SUNULACAK YİYECEK MİKTARLARI
·         Yarışmaya sunulan yiyecekler en az 6 (Altı) porsiyonluk olarak hazırlanacaktır.

SUNUMLAR:
·         Sunulacak yiyeceklerin hazırlığı önceden yapılacak, yarışmacı hazırladığı ürününü tarifini Jüri önünde yapacaktır.
·         Sunulan yiyecekler, hazırlanmış bir tarif ve açıklama ile birlikte verilmelidir.
·         Yarışmacıların bir bütün olarak hazırlanan ürünleri, jüri tarafından tadılarak değerlendirilmek üzere tabak (porsiyon) olarak sunuma hazırlamaları gerekmektedir.
·         Yarışmacı, ürününü isterse ayrıca görsellik açısından porsiyon olarak ayrı bir tabakta süsleyebilir.

GÜVENLİK VE HİJYEN
·         Tabakların ve ekipmanların güvenliği ile ilgili olarak organizatörler tarafından gerekli bütün makul önlemler alınacaktır. Kullanılan tüm malzemelerin sorumluluğu yarışmacılara aittir. Organizasyon komitesi, kişisel malzeme ve ekipmanın hasar görmesinden veya kaybolmasından sorumlu değildir ve şahsi riskleri karşılamak, yarışmacıların kendi sorumluluğunda olacaktır.

SUNUMLARIN KALDIRILMASI:
·         Yarışmaya hazırlanan yiyecekler, yarışmacılara iade edilmeyecektir.
·         Tüm sunumlar, etkinlik günü belirtilecek olan saatte organizasyon komitesi tarafından kaldırılacaktır.
·         Jüri, sağlıklı olmayan veya standarda uymayan yiyecekleri imha edebilir.




JÜRİ DEĞERLENDİRMELERİ
·         Jüri 5 asıl, 3 yedek olmak üzere toplam 8 kişiden oluşacaktır. Jüri üyeleri, konusunda uzman şefler ve alandaki akademisyenlerden oluşmaktadır.
·         Yarışmacılar, sundukları ürünlerin hazırlama bilgilerini, yarışma organizasyonuna devretmiş sayılırlar.
·         Yarışmaya sunulan yiyeceklerin değerlendirilmesi aşağıdaki ölçütler doğrultusunda yapılacaktır;

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
a)   Hazırlama Becerisi
Çalışma yöntemi ve iş akış sıralaması, Hazırlama becerisi, Zorluk düzeyi, Pişirme yöntemi, Malzeme kalitesi, Ekipman kullanımı.
b)  Düzenleme
Hazırlanan yiyeceğin dokusu, Malzeme kombinasyonu, Özgünlük, Pratik yetenek doğruluğu, Porsiyon ölçüsü, Malzeme tekrarı, Yiyecekte bulunan süsleme malzemeleri ve miktarları.
c)   Sunum ve Lezzet
Yenilemeyen malzeme kullanımı, Lezzet kombinasyonu, Yaratıcılık, Görsel etki, Pratiklik, Sunumda hijyen, Doğru ısı ve Tüketici tarafından anlaşılabilirlik.

SONUÇLAR
·         Sonuçlar, değerlendirme biter bitmez açıklanacaktır. Yarışmacılar isterlerse sonuçlar açıklandıktan sonra jürinin tavsiye ve yönlendirmelerinden yararlanabilirler.

ÖDÜLLER
·         Jüri değerlendirmeleri sonunda sergilenen başarıya göre; Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük ödülleri verilecektir.
·         Ödül kazanan yarışmacıların ödülleri aynı gün düzenlenecek törende takdim edilecektir.

JÜRİ TAVSİYELERİ
·         Özgün Elma Mutfağı lezzetleri ile modern mutfakların aynı anda buluşturulması ve yaratıcılığın ön plana çıkarılması, yarışmacıya büyük avantaj kazandıracaktır.
·         Katılımcılar, kurallar ve yarışma hakkında diğer konularda bilgiyi Öğr. Gör. Hüseyin DUMAN’dan elektronik posta veya telefon yoluyla alabilirler.
·         huseyindumann@gmail.com  Gsm: 0535 2438510







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurtlar Vadisinin Hamide Ana’sı Eğirdir’de…

Kim Bu Arif Hoca?...

Hakim, Savcı ve Komutana Duygusal ve Güzel Veda...