Elma Mutfağı Yarışması Başlıyor
Eğirdir
Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Elma Mutfağı
Yarışması Düzenliyor.
Isparta
olarak ülkemizin elma üretiminin 650.000 ton ile yaklaşık %22 ni karşılamakta
olan ilimizde üretilen elma çeşitleri ihraç edilmekle beraber büyük bölümü
herhangi bir türevi üretilmeden daldan toplandığı şekliyle ülke içinde tüketilmektedir.
Ülkemizde
her dört elmadan birinin üretildiği ilimizde ne yazık ki elmadan üretilen ve
soframızda çeşitlilik yaratabilecek ürünler bulunmamaktadır.
Elma
rekoltesi ile övündüğümüz ilimize gelen bir turiste sunabileceğimiz, kahvaltıda
verilebilecek ne bir elma reçelimiz, ne bir elmalı çörek var. Oysa çeşitli ülke
mutfaklarına baktığımızda elmanın tatlısına, ekşisine, ana yemeğine, şurubuna,
kurusuna kadar çeşitli ürünlere rastlamaktayız.
Yarışmayı
düzenlemekteki amacımız elmadan yapılacak çeşitli yiyecek ve içecekleri ortaya
çıkarmak ve elmayı yeni
lezzetler ve yaratıcı sunumlar ile mutfağımıza ana öğe olarak
yerleştirmektir.
Sonuçta
da bir elma menüsü oluşturarak bu menüyü ilimiz il ve ilçelerinde
restoranlarımız için bir seçenek olarak sunmaktır.
Bu
sayede girişimcilere yeni bir yatırım alanı yaratılabilecek ve elmadan şu ana
kadar yaratılamamış olan katma değer ekonomiye kazandırılacak , elma türevi
ürünler daha kola ihraç edilebilecektir.
Yarışma
halka açık olup, Üniversitemiz Turizm ve Otel İşletmeciliği ile Aşçılık
Programları öğrencilerinin katılımları beklenmektedir.
Elma
mutfağı yarışmamız için başvurular 02 mayıs 2012 tarihine kadar web sayfamızdaki
bağlantıdan
başvuru formu nu doldurarak aşağıdaki adreslere bizzat, e-mail ve fax ile yapılabilecektir.
Yarışma kriterleri aynı sayfada yayınlanmış bulunmaktadır.
Yarışmada
görev alacak jüride ülkemizin tanınmış beş yıldızlı otellerinin aşçı başları
görev alacaktır.
Son başvuru tarihi: 02 Mayıs 2012
Başvuru Yerleri: Eğirdir MYO (İlgili Öğr. Görv. Hüseyin DUMAN) huseyinduman@sdu.edu.tr
Isparta MYO (İlgili Öğr. Görv. Gürkan KALKAN) gurkankalkan@sdu.edu.tr
Yalvaç MYO (İlgili Öğr. Görv. Hatice SARI GÖK) haticegok@sdu.edu.tr
Yarışma Tarihi: 04 Mayıs 2012 Saat 15.00
Yarışma Yeri: S.D.Ü.
Mavigöl Araştırma Uygulama Oteli, Eğirdir/Isparta
İletişim Bilgileri: Eğirdir Meslek Yüksekokulu Tel:
0 246 3116661
Fax:
0 246 3116394
Öğr. Gör. Hüseyin DUMAN
huseyindumann@gmail.com Gsm: 0535 2438510
Yarışma fikrini öneren Eğirdir
Meslek Yüksekokulu Md.Yrd. Okt. Çetin MEYDAN’ a, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
Öğretim elemanlarına ve sayın jüri üyelerine katkılarından dolayı şimdiden
teşekkürlerimi iletirim.
Doç. Dr. Nazmi AVCI
S.D.Ü.Eğirdir Meslek
Yüksekokulu Müdürü
SÜLEYMAN
DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
EĞİRDİR
MESLEK YÜKSEK OKULU
OTEL
LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
ELMA
MUTFAĞI YARIŞMASI
Yeni
lezzetler ve yaratıcı sunumlar oluşturmak amacıyla, Süleyman Demirel
Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulları, Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
öğrencilerinin ve yöre insanımızın katılımları ile gerçekleştirilecek olan “Elma Mutfağı Yarışması”
düzenlenmiştir.
Yarışma
Bilgileri
Son başvuru tarihi: 02 Mayıs 2012
Başvuru Yerleri: Eğirdir MYO (İlgili Öğr. Görv. Hüseyin DUMAN) huseyinduman@sdu.edu.tr
Isparta MYO (İlgili Öğr.
Görv. Gürkan KALKAN) gurkankalkan@sdu.edu.tr
Yalvaç MYO (İlgili Öğr.
Görv. Hatice SARI GÖK) haticegok@sdu.edu.tr
Yarışma Tarihi: 04
Mayıs 2012 Saat 15.00
Yarışma Yeri: S.D.Ü.
Mavigöl Araştırma Uygulama Oteli, Eğirdir/Isparta
İletişim Bilgileri: Eğirdir Meslek Yüksekokulu Tel:
0 246 3116661
Fax: 0 246 3116394
Öğr. Gör. Hüseyin DUMAN
huseyindumann@gmail.com Gsm: 0535 2438510
Yarışma Detaylı Bilgi ve Başvuru Formu:
YARIŞMA KURALLARI
KATILIM
·
Yarışmacılar,
amatör olarak kendi isimleriyle bir veya birkaç çeşit Elma ürünü ile
katılabilirler.
·
Katılımcıların,
ekte yer alan Yarışma başvuru formunu eksiksiz olarak doldurmaları
gerekmektedir. Başvuru formunda, hazırlanacak ürünün ismi, kullanılan malzeme
miktarları, tarifi gibi bilgiler açık ve anlaşılır biçimde yer almalıdır.
·
Yarışmacıların,
yarışmaya sunacakları her ürün için ayrı bir form doldurmaları gerekmektedir.
·
Yarışmacılar ortaklaşa
hazırlayacakları (En fazla 2 kişi) elma ürünü ile yarışmaya katılabilirler.
·
Yarışmacıların, hazırladıkları
ürünlere ilişkin bilgileri (İçerik, tarif, malzeme vb. bilgileri) başvuru
formuna yazarak en geç 2 Mayıs 2012 Saat 14.00’e
kadar yukarıda adı geçen ilgili öğretim görevlilerine teslim etmeleri
gerekmektedir.
KATEGORİLER
·
Yarışma, Elma
Mutfağı adı altında düzenlenmiştir. Elma ile yapılan yiyecekler, soslar,
börekler, çörekler, pastalar ve tatlılar
vb. kategorilerinde olabilir.
·
Yarışmacılar
kendilerine özgün elma ürünleri ile yarışmaya katılabilirler.
·
Ürünler aşağıda
özetlenen Yarışma Kurallarına uygun olarak hazırlanacaktır.
AMATÖR
DÜRÜSTLÜK
·
Katılımcıların
çalışmalarını yardımsız olarak gerçekleştirdiği ve yarışmanın etik kurallar ve
adil rekabet ruhu içinde tamamlandığı konusunda jüriye güven vermeleri esastır.
MUTFAK ve
MUTFAK EKİPMANLARI
·
Yarışmacılar,
ürünlerini kendi mutfaklarında hazırlayıp getireceklerdir. Uygulama salonundaki
mutfaklarda, taşınabilir küçük ekipman mevcut değildir. Yarışmacıların ihtiyaç
duyacakları taşınabilir ekipman ve yardımcı araçlarını kendilerinin getirmesi
gerekmektedir. Yarışma süresince kullanacak tüm ekipman ve malzemeleri,
belirtilen zamanda mutfakta bulundurmaları gerekmektedir.
SUNULACAK
YİYECEK MİKTARLARI
·
Yarışmaya sunulan
yiyecekler en az 6 (Altı) porsiyonluk olarak hazırlanacaktır.
SUNUMLAR:
·
Sunulacak
yiyeceklerin hazırlığı önceden yapılacak, yarışmacı hazırladığı ürününü
tarifini Jüri önünde yapacaktır.
·
Sunulan
yiyecekler, hazırlanmış bir tarif ve açıklama ile birlikte verilmelidir.
·
Yarışmacıların bir
bütün olarak hazırlanan ürünleri, jüri tarafından tadılarak değerlendirilmek
üzere tabak (porsiyon) olarak sunuma hazırlamaları gerekmektedir.
·
Yarışmacı,
ürününü isterse ayrıca görsellik açısından porsiyon olarak ayrı bir tabakta
süsleyebilir.
GÜVENLİK VE
HİJYEN
·
Tabakların ve
ekipmanların güvenliği ile ilgili olarak organizatörler tarafından gerekli
bütün makul önlemler alınacaktır. Kullanılan tüm malzemelerin sorumluluğu
yarışmacılara aittir. Organizasyon komitesi, kişisel malzeme ve ekipmanın hasar
görmesinden veya kaybolmasından sorumlu değildir ve şahsi riskleri karşılamak,
yarışmacıların kendi sorumluluğunda olacaktır.
SUNUMLARIN
KALDIRILMASI:
·
Yarışmaya
hazırlanan yiyecekler, yarışmacılara iade edilmeyecektir.
·
Tüm sunumlar,
etkinlik günü belirtilecek olan saatte organizasyon komitesi tarafından
kaldırılacaktır.
·
Jüri, sağlıklı
olmayan veya standarda uymayan yiyecekleri imha edebilir.
JÜRİ
DEĞERLENDİRMELERİ
·
Jüri 5 asıl, 3
yedek olmak üzere toplam 8 kişiden oluşacaktır. Jüri üyeleri, konusunda uzman
şefler ve alandaki akademisyenlerden oluşmaktadır.
·
Yarışmacılar,
sundukları ürünlerin hazırlama bilgilerini, yarışma organizasyonuna devretmiş
sayılırlar.
·
Yarışmaya sunulan
yiyeceklerin değerlendirilmesi aşağıdaki ölçütler doğrultusunda yapılacaktır;
DEĞERLENDİRME
KRİTERLERİ
a) Hazırlama
Becerisi
Çalışma
yöntemi ve iş akış sıralaması, Hazırlama becerisi, Zorluk düzeyi, Pişirme
yöntemi, Malzeme kalitesi, Ekipman kullanımı.
b) Düzenleme
Hazırlanan
yiyeceğin dokusu, Malzeme kombinasyonu, Özgünlük, Pratik yetenek doğruluğu,
Porsiyon ölçüsü, Malzeme tekrarı, Yiyecekte bulunan süsleme malzemeleri ve
miktarları.
c) Sunum ve
Lezzet
Yenilemeyen
malzeme kullanımı, Lezzet kombinasyonu, Yaratıcılık, Görsel etki, Pratiklik,
Sunumda hijyen, Doğru ısı ve Tüketici tarafından anlaşılabilirlik.
SONUÇLAR
·
Sonuçlar,
değerlendirme biter bitmez açıklanacaktır. Yarışmacılar isterlerse sonuçlar
açıklandıktan sonra jürinin tavsiye ve yönlendirmelerinden yararlanabilirler.
ÖDÜLLER
·
Jüri
değerlendirmeleri sonunda sergilenen başarıya göre; Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük
ödülleri verilecektir.
·
Ödül kazanan
yarışmacıların ödülleri aynı gün düzenlenecek törende takdim edilecektir.
JÜRİ
TAVSİYELERİ
·
Özgün Elma
Mutfağı lezzetleri ile modern mutfakların aynı anda buluşturulması ve
yaratıcılığın ön plana çıkarılması, yarışmacıya büyük avantaj kazandıracaktır.
·
Katılımcılar,
kurallar ve yarışma hakkında diğer konularda bilgiyi Öğr. Gör. Hüseyin DUMAN’dan
elektronik posta veya telefon yoluyla alabilirler.
·
huseyindumann@gmail.com Gsm: 0535 2438510
Yorumlar
Yorum Gönder