Kaderin Ördüğü ‘Ege Balık Ağları’ (VİDEO İZLE)






KEMAL-ERBEN AHMET-YETKİN CELAL-KASAP MEHMET-ÇELİK

Kaderin Ördüğü ‘Ege Balık Ağları’ dedi yazarımız Ahmet YETKİN yazısının başlığına. Eğirdir Hür Haber Ekibi Eğirdir’imizin parlayan yıldızı ve Türkiye’nin %80 Balık Ağlarının imalatını gerçekleştiren fabrikayı ziyareti EGE BALIK AĞLARI’nın çalışmalarını gün yüzüne çıkardı.
Yazarımız Ahmet YETKİN Ege Balık Ağları Fabrikasını ziyaretinden sonra Öncel ve Mancar Ailelerini yakından tanıdıktan sonra oldukça duygulanıyor ve duygularını şu şekilde kaleme döküyor.
‘Ege Balık Ağları" Eğirdir’de bulunduğum 20 yıl süresince arada duyardım ismini ve sonrasında merdiven altı derme çatma bir işletme de bir grup insanın karşılıklı ayakta dikilerek elden ele uzattıkları iplikleri balık ağına dönüştürdüklerini hayel edip amatörce geçimlerini sağladıklarını hayal ederdim hep. Pazartesi gecesi ‘Hür Haber’  editörü olan arkadaşım Kemal, telefonda "Abi yarın sabah "Ege Balık Ağları" nı ziyaret edip çekim yapacağız, bize sende eşlik et" deyince, günümün boş olduğunu hatırlayıp yarı gönüllü yarı gönülsüz kabul ettim. Yarı gönülsüz diyorum çünkü orayı, biraz önce sözünü ettiğim gibi sıradan bir işletme diye biliyordum. Daha doğrusu öyle hayal ediyordum. Önyargıyı parçalamak atomu parçalamaktan daha zordur sözüne artık itibar etmiyorum. Ege Balık Ağlarını görür görmez tüm önyargılarım bırakın parçalanmayı, parça tesirli bomba gibi önce patladı sonrasında görünmez oldu.
Eğirdir Göl sesi ve Hür Haber Gazetesi ekibini karşılayan şirket sahibi baba, oğul; Faik ve Nuri MANCAR’ları görür görmez güleryüzlü,  kendilerinden emin, mütevazi ve mesleki tecrübelerinin gözlerindeki ve sözlerindeki yansımalarına şahitlik edince; "Hiç abartısız söz konusu iş dünyası ise, bunlar çölde vaha" dedim içimden. Eğirdir Kovada yolunun birinci kilometresindeki bu tesis her haliyle uluslararası standartlarda. Yurtiçi kafes balıkçılık ağının üçte ikisinin bu tesisisten üretildiğini işitince burada herşeyin sıradışı olduğunun ilk sinyalini almıştım o anda.
Selanik düşüp ülke toprakları olmaktan çıkınca Mübadele ile oradaki Türkler Anadolu ya göçmüşler. Mancar ailesi de bu göçten sonra Eğirdir Yeşil Ada ya yerleşmiş. Orada balıkçılık yapmışlar bir süre, sonraki yıllar ailecek Antalya ya taşınmışlar. Sonra kader ağlarını örüp; 1997 yılında Mancar ailesinin oğullarını ve torununu Eğirdir de Balık Ağı imalatı ve ticaretine sürüklemiş. Küçük ölçekli bir aile dükkanından yola çıkan "Ege Balık Ağları" bugün bu alanda Yurdumuzun en büyük işletmelerinin arasına girmiş. Japonya’ dan donanımlı, son teknoloji balık ağı imal eden makinalar satın almışlar, Slovakya dan en iyi kalite ağ ipi ithal edip gözlerini sakınmaksının müthiş bir kararlılık ve cesaretle üç beş işçiyle atılmışlar bu işe. Neredeyse hiç el değmeden birinci sınıf kalitede üretilen ağlar kısa zamanda iç piyasa da itibar rağbet görünce, Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu da liderliği yakalamaları uzun sürmemiş. Ülkemiz ve tüm Avrupa da "Balık Ağı" denilince ilk akla gelen, bu alanda tekel ülke konumunda olan İtalya’ ya Türkiye’ den giden siparişler hızla azalınca, İtalyanlar bu işin sırrını araştırma derdine düşmüşler. Balık ağı ipliğinin ana merkezi olan Slovaklara açmışlar dertlerini. Türkiye den gelen talep azaldı, rakamlar böyleyken, böyle oldu amaa neden? demişler.  İp tedarikçisi ülke "Türkiye’ de sizin kalitenizde tesis ile yine aynı kalite de ağ üreten "Ege Balık Ağları" isminde bir şirket var, bizden işlenmemiş iplik talep ediyorlar her geçen gün talepleri artıyor, ülkelerinde iyi piyasa tutturmuşlar" cevabını almışlar. İtalyanlar aldıkları bu cevapla tutuşmuşlar Türkiye pazarını kaybettik, bari Avrupa pazarını kaybetmeyelim in telaşına düşmüşler. Küçük ve şirin ilçemizde işini bu denli önemseyen ve kaliteden asla ödün taviz vermeyen bu şirkete ve sahiplerine saygı duymamak onları takdir etmemek mümkünmü?. Üç beş kişi ile başlayan aşkla tutkuyla büyüyen, iş ahlakıyla yoğrulan "Ege Balık Ağları" bugün onlarca işçiye kucak açmış. Hem işçiler, hem onlar, hem de ülkemiz kazanıyor. Ne mutlu prensiplerden taviz vermeyip işinin hakkını verenlere. Bu şirketimiz yakın gelecekte Avrupa pazarına açılmanın hesaplarını yapıyor şimdiden. Bu yolda Allah sizi utandırmasın ve bu azminiz diğer işletmelerimize örnek olur inşallah. Tam bir başarı öyküsü "Mancar" ailesinin hikayesi. İkinci nesil aile fertleriyle tanışıp, görkemli tesisi görünce "Demek ki istenince ve istemenin şartları kayıtsız, şartsız yerine getirilince bizde de güzel işlere imza atılabiliyormuş" Dedim içimden. Hislerim ve öngörüm beni yanıltmıyorsa bu aile ve şirketleri yakın gelecekte ilçemizin Avrupa iş dünyasında gururları olacak. Buradan sizin huzurunuzda bir kez daha teşekkür ediyorum "Mancar" ailesine, varlıklarıyla, başarılarıyla bizlere; "Uzak,  imkansız diye birşey yoktur,  yeteri kadar isteyip istememek vardır"a inandırdıkları için.’  Diyor.
Daha sonra mütevazi kişiliği ile ön plana çıkan ve şirketin Satış Müdürlüğünü yürüten Nuri MANCAR’a kendisini ve şirketi tanırmasını istiyor Editörümüz. Mancar başlıyor, sakin ve sempatik konuşmalarıyla.
‘Adım Nuri MANCAR.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakultesi mezunuyum. Ege Balık Ağlarında satış müdürü olarak görev yapmaktayım.
Balıkçılık mesleği bize uzun yıllardan bu zamana süregelmektedir. Selanik göçmenlerindeniz dedemin babası zamanında bulunduğu bölgede elde ağ örerek, ördüğü ağlar ile avcılık yaparmış. Cumhuriyetten sonra Türkiye’ye döndüklerinde Eğirdir Gölündeki Ada’ya yerleşmişler avcılık ile geçimlerini sağlamışlar.Yıllar sonra dedem küçük bir av malzemeleri satış dükkanı açmış Eğirdir’de, babamlarda işin içine girince ithal ağ getirip göller yöresine satışa başlamışlar. 1997’den sonrada yurtdışından makineleri getirerek balık ağı üretimine başladık. ‘ diyor ve sorularımız devam ediyor.
1-     Ege balık ağları ne zaman kuruldu ve hangi hedeflerle yola çıktı?
Ege Balık Ağları LTD ŞTİ  1997 yılında Japonyadan getirilen 2 adet düğümlü ağ makinesi ile kuruldu.Monofilament(misina )ağlar ve multifilament ağlar imalatına başladı.O dönemki hedef göllerde balık popülasyonununda yoğun olması itibari ile özellikle sudak ve sazan avcılığına uygun kaliteli ağlar üretmekti.Türkiye’de ilk monofilament ağı imal eden firmaydık o dönemde.Yüksek mukavemetli iplik kullanmamız ve kaliteden ödün vermememiz ile o dönemki pazarda kısa sürede ürünleri tercih edilen firma olduk.
2-     Fabrikanızda ne çeşit ürünler üretiyorsunuz ve özellikleri nelerdir?
1-Monofilament Ağlar:0,16mm ip kalınlığından 0,30mm ip kalınlığına kadar , maksimum 600 göz derinliğe kadar, göz genişliği ise 15mm ile 300mm arasında yüksek mukavemetli ve UV’ye dayanıklı ipler  kullanarak üretmekteyiz.
2-Multifilament Ağlar :  110/2 den 210/18 kat kalınlıkta bükümlü ipten üretmekteyiz.İpleri elyaftan kendimiz bükerek yapmaktayız.Büküm sırasında kullanılan elyaflar %100 naylon 6.6 olup yüksek kopma dayanımına sahiptir.Maksimum 600 göz derinlik, göz genişliği isede 15mm ile 300mm arasındadır.
3-Racheal (Düğümsüz) Ağlar: Balık ağı üretimi için üretilmiş %100 naylon elyaf kullanarak üretim yapmaktayız.maksimum 900 göz derinlik, göz genişliği 3mm ile 120mm arasında , ip kalınlığı ise 210/6 ile 210/72 kat arasında üretim yapabilmekteyiz.
     3- Ağlarınız nerelerde kullanılıyor?
Ağlarımız Türkiyedeki tüm göler , denizler ve baraj gölerinde ürünlerimiz kullanılmaktadır.Monofilament ağlar özellikte göllerde ve baraj göllerinde, multifilament ağlar ise Trabzon’dan İskenderun’a kadar tüm sahil şeridinde, Düğümsüz ağlar ise Karadeniz ve Marmara bölgesinde gırgır avcılarında ,kültür balıkçılığında ise Ege bölgesi ve çeşitli baraj göllerinde balık üretiminde  kullanılmaktadır.
4-     Makine paktınız ve özellikleri nelerdir?
Makine parkımızda ;
6 adet düğümlü balık ağı makinemiz mevcuttur. Bu makineler son sistem olup,yanında görevli kişi beklemeden kendiliğinden çalışabilmektedir aynı zamanda  tek ve çift düğüm yapma özelliğine sahiplerdir.Bu makinelerde monofilament ve multifilament ağ üretimi yapmaktayız.
3 adet düğümsüz ağ makinemiz vardır.Farklı kalınlıkta ağ üretmektedirler.1 makine :210/6 ile 210/15 kalınlıkta , 2. Makine 210/12 -210/32 kalınlıkta , 3. Makine ise 210/24 ile 210/72 kat kalınlığa kadar üretim yapabilmektedir.
2adet ütüleme makinesi vardır. Bir tanesi monofilament ve multifilament ağlar için diğeri ise düğümsüz ağları kurutmak ve ütüleme amaçlı kullanılmaktadır.
4adet ip büküm makinemiz vardır. Bunlarda 110/2 den 210/18 kalınlığa kadar ip bükümü yapmaktadırlar.
5-     Ne kadar bir alanda kaç kişiyle üretim yapıyorsunuz?
2000m2 kapalı alan ve 3000m2 açık alanda üretim yapmaktayız. İşletmemizdede çeşitli görevlerde çalışan 40 personelimiz mevcuttur.

      6-İthal ağlarla sizin ağlarınız arasındaki fark ve benzerlikler nelerdir?           
          Bildiğiniz üzere yurtdışında özellikle düğümsüz ağ imalatı yapıp ve ülkemize satan çesitli ülkeler var.Bunlar özellikle balıkçılığın en gelişmiş şekilde yapıldığı Norveç ve İtalya’dır.Bu ülkelerde bulunan balık ağları fabrikaları dünyada tek bir yerden elyaf almaktadır.Bu elyaf firması özellikle balık ağı için özel yüksek mukavemetli elyaf üretmektedir.Bizde sadece bu firmadan hammadde tedarik etmekteyiz.Şuan ithal ağlar ile bizim ağlar arasındaki tek var o ağları İtalyanlar yada Norveçliler üretiyor, bizim ağlarıda Türk işçiler üretiyor.Makineler aynı prensipte çalışmakta ,kopma testleri ve dayanıklılıkta bizim ürettiğimiz ağlar yurtdışındaki üretilmiş ağlar ile aynı sonuçları vermektedir. Üretmiş olduğumuz ağların test cihazlarımızda testleri ve kontrolleri yapılarak müsterilerimize yollanmaktadır.
         
        Yerli üretime tereddütlü bakılmasının nedeni; geçmişte tarihlerde içeriği naylondan farklı olan elyaflar kullanılarak ağlar üreterek üreticinin zarar etmesine zemin hazırlanmıştır.Fakat biz Ege Balık Ağları olarak artık avrupa ile yarışan bazı kalemlerde avrupadaki ağların kopma değerlerini geçen  üretim yapmaktayız.Üç tarafımız denizlerle çevrili ülkede yaşıyoruz en güzel en kaliteli balığı yetiştiriyorsak bu balığı yetiştirmede kullanılan alet ve ekipmanlarında en iyisini yapabiliriz.Bunun en önemlilerinden olanda balık ağlarıdır.Bu ağlarında Avrupa kalitesinde olanınıda Ege Balık Ağları Olarak biz üretmekteyiz.

      7-Türkiye'de ya da dış ülkelerde nerelere ürün satıyorsunuz?

Şuan İhracatımız yoktur.Fakat görüşmede olduğumuz birkaç ülke bulunmaktadır.
Türkiyede uzatma ağı olarak Marmara,Ege ,Karadeniz,Akdeniz kıyılarına denizlerimize, iç sular göllere ve baraj göllerine ,üretimimizin çoğunluğunu kapsayan düğümsüz ağlarınıda özellikle Ege bölgesi ve Çeşitli baraj göllerine  satışımız devam etmektedir.       
İstanbul’da kendi satış mağazamız mevcuttur.Buradan özellikle uzatma ağlarının satışı gerçeleşmektedir.

8- Yakın gelecekte yeni ürünleriniz olacak mı?

Naylon ağda avrupayı yakaladık hedeflerimizin coğuna ulaştıkve Türkiyede yerli düğümsüz ağ üretimimiz ile tercih edilen olduk artık çıtayı dahada yüksektmek istiyoruz hedefimiz dyneema ağ üretimi yapmak.Bu üretim içinde yakın gelecekte projelerimiz olacaktır.

9- Ege balık ağlarının yarınlar için hedefleri nelerdir?

 Üretime başladığımız ilk günden bu zamana kadar asıl hedefimiz kaliteli ürün üreterek müşterilerimizin memnuniyetini kazanmaktı..Geçmişten yapılan kalitesiz yerli üretilen ağlara rağmen zor günleri atlatarak, kaliteli üretimimiz ile tercih edilen olmak bizim doğru yolda olduğumuzun göstergesidir.Yıllardır bu çizgide ürün üreterek Türkiyede yerli üretimde Ege Balık Ağları denince kalite ve güvenin göstergesi olduk. Yarınlardada yeni projelerimizle birlikte Avrupayı geçmek için her zaman çalışacağız.

                                          EGE BALIK AĞLARI
GIDA NAK. SAN. TİC.LTD.STİ.

 

Adres : Kızılçubuk Mah. Kovada Yolu Üzeri 4. Sok. No:10

                                                                 EĞİRDİR / ISPARTA


Tel:0 246 313 26 42- 313 25 18
Fax:0 246 313 27 35 



. 1997 yılında üretime başlayan firmamız kurumsallaşma yolunda hersene biraz daha emin adımlarla ilerleyip artı yönde bir ivme kazanmıştır.Bugün balık ağları sektöründe söz sahibi olarak ülke piyasasındaki arzın belirli yüzdesini oluşturmaktadır.İlerleyen zaman içerisinde makine portföyümüzüde genişleterek hertür ve ebatta balık ağı imalatımız artan bir grafik çizmiştir.Ürün gamımızda monofilament ağlar , multifilament ağlar ve düğümsüz ağimalatımız vardır.



Ege Balık Ağları started production in 1997 and continous development and improvement leads us to prosperous future with safe steps. We are one of the leading company in Turkey on fishnet business. Every year we increased and gave varieties to our all type of fishnet  products with upmost technology possible. At the moment we produce monofilament nets, multifilament nets and racheal(knotless nets)





 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurtlar Vadisinin Hamide Ana’sı Eğirdir’de…

Kim Bu Arif Hoca?...

Hakim, Savcı ve Komutana Duygusal ve Güzel Veda...