ORGANİK KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ İLE İLGİLİ PROJE SONUÇLANDI






Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, 2003 yılında Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) projesi olarak başlayan "Eğirdir (Isparta) Koşullarında Farklı Anaçlarla Organik Kiraz Yetiştiriciliğinin Uygulanabilirliği" isimli çalışmayı tamamlandı.
Kurum Müdürü E. Murat DOLUNAY yaptığı açıklamada, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı üretim şekli olan Organik yetiştiriciliğe önem verildiğini ve bu sistemle yapılan üretimin gün geçtikçe artmakta olduğunu söyledi. DOLUNAY, kurumda daha önce de organik çilek ve elma yetiştiriciliği ile ilgili 2 projenin tamamlandığını ve buradan elde edilen sonuçların organik yetiştiricilik yapan veya yapacak olan üreticilerin istifadesine sunulduğunu belirtti..
Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı ve proje lideri olan Dr. Adem ATASAY, meyvecilikte yetiştirme tekniği ile ilgili projelerin 7-8 yıl gibi uzun zaman aldığını belirterek, bu projenin de 8 yıl sürdüğünü ve gerekli değerlendirmelerin yapılarak 2012 yılında sonuçlandırıldığını söyledi. Dr. ATASAY, organik meyve yetiştiriciliği konusunda gerek sistemin işleyişi, gerekse yetiştirme tekniği, bitki besleme ve zirai mücadele konularında Türkiye’de bilgi eksikliğinin bulunduğunu,  bu açığın kapatılması için Eğirdir de yapılan çalışmaların hem bölge halkına hem de benzer özellik gösteren diğer bölgelere faydalı olacağını belirtti.
Projeyi değerlendiren Dr. ATASAY şunları söyledi: Projede Gisela 5, Maxma 14 ve SL 64 olmak  üzere 3 farklı anaç, çeşit olarak ise Türkiye’de markalaşmış olan 0900 Ziraat çeşidi kullanılmıştır.  Her yıl fenolojik veriler, verim, kalite değerleri, ağaç gelişimleri incelenmiş ve 8 yıl sonunda ekonomik analiz yapılarak organik kiraz yetiştiriciliğinin bölgemizde ve benzer ekolojilerde uygulanabilirliği değerlendirilmiştir.
Proje ile ilgili elde edilen sonuçlar kısaca şunlardır:
1.Organik ve konvansiyol (klasik) yetiştiricilikteki verim ve kalite, anaçlara göre farklılık göstermiştir. Dekara en yüksek verim Gisela 5 anaçlı ağaçlardan alınırken, en iri meyveler Maxma 14 anaçlı ağaçlardan alınmıştır.
2.Organik yetiştirircilikteki verim konvansiyonele göre % 15-24 arasında daha düşük bulunmuştur.
3.Besin elementlerinin yeterliliği bakımından, herhangi bir problem yaşanmamış ve bitkilerin yeterli beslenebildiği görülmüştür.
4.Çalışmada kirazın ana hastalıkları (yaprak delen vb.) ve ana zararlısı (kiraz sineği vb.) önemsenecek düzeyde görülmemiş, iklime bağlı olarak yıllara göre farklı popülasyonlarda oluşan yaprak biti zararlısı ile fazlaca mücadele edilmiştir.
5.Organik kiraz yetiştiriciliğinde maliyetler konvansiyonel (klasik) yetiştiriciliğe göre biraz daha yüksek bulunmuştur. Bunun en büyük nedeni bitki besleme için işgücü-makine ücretleri ile  yaprak bitinde kullanılan preparatların pahalı olması ve  çalışma yapılan alanın küçük olması nedeniyle sertifika ücretinin yüksek olmasıdır. Üreticinin organik olarak yetiştirdiği ürünü konvansiyonel olarak yetiştirdiğine göre yaklaşık % 20-25 daha yüksek fiyata satması durumunda bu maliyeti rahatlıkla tolere edebilecektir. 
6. Eğirdir (Isparta) ve benzer koşullarda organik kiraz yetiştiriciliği yapılabilir. Eğer bu yetiştiricilik, birlikler oluşturularak büyük alanlarda yapılacak olursa, kullanılan iş gücü ve tarımsal girdi maliyeti azalacak, sertifika ücreti de önemsenmeyecek düzeye düşecektir.  Organik tarıma verilen üretim destekleri göz önüne alındığında toplam maliyet oldukça azalacak, karlılık ise artacaktır.
Organik kiraz yetiştiriciliği ile ilgili proje Dr. Adem ATASAY liderliğinde yürütülmüş olup, Zir. Yük. Mühendisleri, Mesut İŞÇİ, Kadir UÇGUN, F. Pınar ÖZTÜRK ve Dr. Suat KAYMAK yardımcı araştırıcı olarak görev almışlardır. Proje, Ankara Zirai Mücadele Enstitüsü işbirliği ile yürütülmüştür.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurtlar Vadisinin Hamide Ana’sı Eğirdir’de…

Kim Bu Arif Hoca?...

Hakim, Savcı ve Komutana Duygusal ve Güzel Veda...