SÖYLEM VAR, EYLEM YOK!...









SÖYLEM VAR, EYLEM YOK!...
Eğirdir gündemini uzun süredir meşgul eden Yeni Meslek Yüksek Okulları açılması ve Eğirdir’e yüzlerce üniversite öğrencisi kazandırılması kamuoyuna duyurulduğu ilk günlerde ilçemizde heyecan yaratmıştı. Aradan geçen zaman zarfında göründü ki bu iş o kadar da kolay değil. SDÜ Üniversite senatosu Eğirdir’de toplanmış Rektör Hasan İBİCİOĞLU ve Belediye Başkanı Osman Nuri ÖZMERAL toplantı sonrasında yaptıkları açıklamalar halkımızda çok büyük heyecan uyandırmıştı. Bu toplantının samimi fotoğrafları  Eğirdir meydanlarını süslemişti.  Eğirdir Hızırbey Camisinin caddeye bakan duvarlarında büyük boy ÖZMERAL ve İBİCİOĞLU’nun resimleri ve resimlerin altındaki ‘EĞİRDİR ÖĞRENCİYE DOYACAK’ sloganı halen asılı. Fakat görünen o ki  tüm bunlar reklam kokan hareketler. Biz Hür Haber Gazetesi olarak Sivil Toplum Kuruluşları ve olayla yakından ilgisi bulunan toplum önderlerine bu konudaki fikirlerini sorduk.                     Kamuoyunun ortak kanaati şuki; Üniversite ve öğrenci söz konusu ise eski atıl modernize edilmemiş kuru binalarla ve o binaların içine doldurulan sosyal yaşam alanı olmayan zaman geçirecek kültürel faaliyetlerini ifa edecek mekanlardan uzak olan öğrencilerin neden Eğirdir’i değil de  Isparta’yı tercih ettiği ortadadır.
Orada, burada birbirinden farklı platformlarda Eğirdir’e  yeni yüksek okul bölümlerinin açıldığı ve öğrenci sayısının çığ gibi artacağı ifade ediliyor. Şu anda ilçemizde hali hazırda toplam 700-ile 800 arasında üniversite öğrencisi var, çok değil  bundan 5 yıl önce öğrenci sayımız 1300’dü o dönemde öğrencilerin kalacak yerleri yoktu ve barınma ihtiyaçları sağlanmadığından, yerel idarenin öğrenciler için Eğirdir’i ca-zibe merkezi yapamadığından dolayı Eğirdir’i tercih eden öğrenci sayısında bir hayli düşüşler gözüktü.
Sosyal medyada ‘biz öğrenci ve üniversite için gerekirse belediye binasını bile tahsis ederiz’ söylemleri artık demode oldu.
             Eğirdir halkı SÖYLEM değil, EYLEM bekliyor. Lafla Peynir Gemisi Yürümüyor. Hayaller gerçeğe dönüştürülemediği sürece bir anlam ifade etmez. Doğal güzellikleriyle tüm Isparta’nın gözdesi olan ilçemiz aradan yıllar geçmesine rağmen Üniversite öğrencilerinin gözdesi olamamış gözüküyor. Oraya, buraya serpişti-rilmiş birbirinden uzak sosyal yaşam alanlarıyla  kuşatılmamış, kuru binaların Üniversite öğrencisini cezbetmesini beklemek  ve öğrencilerin Eğirdir’i tercih etmesini ummak SAFLIKTIR.
Yıllardır Eğirdir’e kent kültürü kazandırılmalı diyoruz, ama görü-yoruz ki, ‘ESKİ HAMAM, ESKİ TAS’ değişen bir şey yok, sadece reklam, slogan ve söylem var.
Görüşünü aldığımız  öğrenciler bizi yolunacak kaz olarak görüyorlar, hiçbir yatırım yapmadan, bizden Eğirdir ekonomisine katkıda bulunmamızı bekliyorlar. Artık zaman ve şartlar değişti. İlçeler bir yüksek okula sahip olabilmek için  can atıyor, ama söz konusu bina, tesis ve okul dışında ki zamanlarımızı geçirecek mekanlar olunca işte dün ne varsa bugünde onu kullansınlar, hava güzel, su  güzel, Eğirdir bir hazinedir, kıymeti bilinmelidir, sözleri havada uçuşuyor. Isparta merkezde bulunan Cafeler Caddesi ve SDÜ kampusün de bulunan sosyal kullanım alanlarının bire bir aynısı olmasa da minyatürü bile bu ilçeye çok şeyler kazandırır. Kampüs alanı için  aylar öncesinden yer arayışına çıkan yerel idare o günlerde ha bugün ha yarın bir yer göstereceğiz, olma dı belediye binamızı üniversitemize tahsis edeceğiz, diyerek gönüllere su serpmişti. Bunun yanı sıra Eğirdir Kız Meslek Lisesi binasının Üniversiyete devri söz konusu olmuştu. Fakat halkımız bir şeyleri daha iyi bilsin ki 80 öğrenciyi barındıran Kız Meslek Lisesi 1000 öğrenciye tercih edilmiştir. Kız Meslek Lisesinin Üniversiteye tahsisine yetkili makamlarca RED yazısı yazılmıştır.
Bunu  yaparken  bir okul ka-patarak başka bir okul açmanın yararı olmayacağı görüşünde olmuş olabilirler. Ama bir şeyi istemek yetmez, istemenin şartlarını yerine getirmek gerekir. ÜNİVERSİTE istiyoruz, yeni ÖĞRENCİLER istiyoruz, demek kolay, bunları hangi ilçe istemez ki ? Hatırlayın yıllar önce Burdur Bucaklı işadamı Mehmet CADIL  gelmiş Eğirdir’de Yüksek Okulumuzun öncülüğünde konfe-rans vermişti. Ve Burdur Bucak’ta Üniversite arsası, binası tamamen ilçe yerel yönetiminin ve halkın katkıları ile Üniversite binası yapılmış ve Üniversite ilçeye kazandırılmıştı. Demek ki istenince olabiliyormuş.  Bizim isimlerle işimiz yok zannetmeyin ki bu haberi yerel yönetimi yıpratmak veya çıkar ummak için yaptık, başkanın başarılı çalışmalarını hep yazdık, bundan sonrada yazacağız,  isimler geçicidir, başkan ÖZMERAL’in de çabalarını anlı-yoruz fakat onun da ve Belediyenin de  imkanları belli, bu bahsettiğimiz sözünü ettiğimiz yatırımlar bir Belediyenin bütçesini aşıyor, ama belediyenin burada yapması gereken bir kamuoyu oluşturmak ve Eğirdir’in kanayan yarasına acilen çözüm bulmaktır. Yıllar geçiyor, Eğirdir’in Üniversite derdi bitmiyor. Biz Hür Haber olarak bu konuda atılan adımları ilçe kamuoyumuza sunarken büyük heyecan içindeydik, ama şu da bir gerçek ki ilçemizin öğrenciye doyması için katedilmesi gereken yol bir hayli uzun, öncelikle bir alan tahsisi edilmeli, bu alana binalar ve sosyal kullanım yerleşkeleri yapılırken bir yandan da öğrencilerin kalabileceği geçici tesisler sağlanmalı, sonrasında inşasına başlanan binaların bir an önce biti-rilip Üniversiteye  devredilmesi ve nihayet Eğirdir cazibe merkezi haline getirildikten sonra yeni öğrencilerin beklenmesi gerekiyor. Yani kısa vadede Eğirdir öğrenciye doyamayacak.
   Benim hesaplarıma göre, Okul binası, barınma (Yurt, Apart vb.) tesislerin bitmesi en az 1 yıl, tesisler bittikten sonra yine 1 yıl, üniversiteye devri ve öğrencinin beklenmesi yine 1 yıl yani bu iş çantada keklik değil, bütün bunları geçtik, bu işin masrafı ise trilyonları buluyor, bütün  bunlar bittikten sonrada ilk etapta en fazla 300 öğrenci gelir. Yani yıllar sonra 10 yıl önceyi bile yakalayamayacağız. Hadi Belediye bu ana kadar üzerine düşeni yaptı diyelim ve halkın yardımları beklenecek, size soruyorum kim ne kadar yardımda bulunacak, imkan belli, kapasite belli toplanacak para da cüzi bir rakamı geçmez. ‘EĞİRDİR ÖĞRENCİYE DOYACAK’ sloganıyla ne kadar gerçekçi olabileceğimiz tartışma konusudur. Biz hemen, hatta önümüzdeki döneme yetişir diye umut ettiğimiz tabeladaki gibi binlerce öğrenciyi bir anda ilçemizde görmek arzusu tek başına bir anlam ifade etmiyor.
Bu konuda Eğirdir Belediyemizin, işadamlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın bir araya gelmesi ve SÖYLEMDEN -  EYLEME geçebilmek için neler yapılması gereki-yorsa bunun yollarının açılması gerekmektedir.
Öğrenci YEMEK değildir, yerel yönetimin ifadesiyle varsayalım yemek oldu, öyle de olsa yemeğin soframıza gelebilmesi için mutfakta hazırlanması ve servis edilmesi gerekir. Masada oturup hiçbir ücret ödemeden önümüze eşsiz ve nefis bir yemeğin gelmesini beklemek SAFLIK olur.
Eğirdir  Kamuoyuna
Saygılarımla.

KEMAL ERBEN 







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurtlar Vadisinin Hamide Ana’sı Eğirdir’de…

Hakim, Savcı ve Komutana Duygusal ve Güzel Veda...

Kim Bu Arif Hoca?...